De eilanden Okseøerne
Vanaf de oever van de Flensburger Fjord heb je uitzicht op Lille Okseø en Store Okseø, twee Deense eilanden voor de kust bij Sønderhav.
Tegenwoordig mag je alleen op Store Okseø komen, maar dat is zeker een bezoekje waard. Over het pad en het strand kun je het hele eiland te voet rondgaan.
Shelters
In het voorjaar van 2020 zijn vier nieuwe shelters en een composttoilet op het eiland gebouwd. De vier shelters zijn te boeken via Naturstyrelsen. Houd er rekening mee dat de vier shelters namen hebben en apart geboekt moeten worden. Je kunt maximaal twee nachten achter elkaar boeken.
Boek hier: Skarven, Mågen, Spurven, Mejsen.
Goede reis!
Foto:Phototravellers
Store Okseø:
Voor de stormvloed van 1872 leefden mensen er van de landbouw, visserij en scheepsbouw.
Er zijn aanwijzingen dat de scheepsbouw al teruggaat tot het begin van de 18e eeuw. In 1830 werd het eiland verkocht en had het verschillende eigenaars tot scheepsbouwer Lorenz Isaack uit Strandrød bij Rinkenæs het eiland kocht in 1845.
Tegenwoordig is het staatseigendom en wordt het beheerd door Naturstyrelsen, de Deense dienst voor natuurbeheer.
In het voorjaar van 2020 zijn er vier nieuwe shelters en een composttoilet gebouwd op Store Okseø, zodoende is het nu mogelijk om op het eiland te overnachten. Voorlopig is het alleen toegestaan om in de shelters te overnachten, maar het plan is om op termijn een gebied aan te wijzen waar je je tent mag opzetten.
Je moet zelf al je benodigdheden meenemen zoals drinkwater, en het is belangrijk dat je al je afval weer mee terug neemt als je het eiland verlaat.
Als je Store Okseø wilt bezoeken, moet je zelf voor de overtocht zorgen, er zijn momenteel geen plannen voor een openbare veerdienst, afgezien van de zomer van 2021.
Lille Okseø:
De onderwijsbond Københavns Lærerforening kocht het eiland in 1963 en nu is het een kamplocatie. Het eiland is tegenwoordig niet toegankelijk voor het publiek.
Naar verluidt was het op Lille Okseø waar de door pest getroffen koningin Margrethe I in 1412 overleed nadat ze de bouw van Duborg Slot in Flensburg had bezichtigd. Volgens een andere versie van het verhaal stierf de koningin op een schip in de Flensburger Fjord.