De slag om Als

Het conflict tussen de Duitse Bond en Denemarken over de hertogdommen Sleeswijk en Holstein bereikt zijn hoogtepunt aan het einde van 1863.

Uit naam van de Duitse Bond verklaren Pruisen en Oostenrijk op 1 februari 1864 Denemarken de oorlog. De Denen proberen een verdedigingslinie op te zetten bij Danevirke, maar geven die op en trekken het leger terug naar Dybbøl en Frederica, waar het makkelijker verdedigen is tegen een sterkere tegenstander. Zo ontwikkelt de oorlog zich hoofdzakelijk tot een loopgravenoorlog tussen Deense en Pruisische troepen bij Dybbøl.

Op 18 april veroveren de Pruisen de stelling van Dybbøl, maar de Denen slagen er met grote verliezen in om zich terug te trekken op Als, waarna het eiland vastgehouden wordt. Een wapenstilstand met onderhandelingen leidt niet tot een oplossing.

Op 26 juni loopt het bestand tussen Pruisen en Denemarken af, en op 29 juni om 2 uur 's nachts volgt de eerste aanvalsgolf van 2500 Pruisische soldaten die verdeeld over 163 schepen bij Sottrupskov de Alssund oversteken. De Deense troepen op het schiereiland Kær Halvø gaan de strijd aan, maar de verdediging van Als is te zwak en niet goed georganiseerd.

Om 2:45 uur duikt het Deense pantserschip Rolf Krake op om de overtocht van Pruisische troepen te stoppen. Op dat moment zijn er al zo'n 5000 Pruisische soldaten op Als en de Deense soldaten hebben het moeilijk.

De kapitein van de Rolf Krake beschouwt de slag als verloren. Het pantserschip trekt zich daarom terug en helpt daarna mee aan de evacuatie van de Deense troepen op Als.

De Pruisische troepen breken in de loop van de ochtend de Deense verdediging. Om 5:30 uur geven de Denen de verdediging van Als op en trekken ze zich al strijdend terug op het schiereiland Kegnæs. Daarvandaan worden de troepen in de loop van de volgende dag verscheept en op 1 juli verlaat de laatste Deense soldaat Kegnæs, dat het laatste steunpunt op het eiland was.
Het verlies van het Deense leger telde 3148 man, 597 hiervan waren gewond, 232 gesneuveld en de rest was gevangengenomen. Bij de Pruisen was het verlies slechts 372 man.

De slag om Als was doorslaggevend voor de oorlog van 1864 die al 5 maanden bezig was. Met het verlies van Als slaan de paniek en moedeloosheid toe in Denemarken en wordt er opgeroepen tot een wapenstilstand. Bij de daaropvolgende vredesonderhandelingen in Wenen kunnen de Denen niets anders doen dan zonder voorwaarden de vredesovereenkomst te tekenen, waarbij het Deense koninkrijk een stukje kleiner wordt. Denemarken moet afstand doen van Sleeswijk, Holstein en Lauenburg.
 

Veel meer Sønderjylland...

Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland
Historiecenter Dybbøl Banke - engelsk
Historisch centrum Dybbøl Banke
Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun
De Eerste Wereldoorlog in Sønderjylland
Pigtråd ved Frøslevlejren
De Tweede Wereldoorlog in Sønderjylland

Share your moments with us: