Haderslev Domkirke
Frøslevlejren i Sønderjylland

Voel de geschiedenis

Foto:Flying October&Raul Hirian

In Sønderjylland is de geschiedenis levend en alomtegenwoordig, omdat onze geschiedenis een belangrijk onderdeel is van wie we zijn.

Overal waar je komt, krijg je een glimp van onze bijzondere geschiedenis als grensgebied en strategisch knooppunt, want onze voorouders hebben overal zichtbare sporen nagelaten. Van de hunebedden, speren en bijlen uit het stenen tijdperk, runestenen en wapens uit de vikingetijd en de goudschatten, kronen en juwelen van piraten, hertogen en koningen, tot de kleding, wapens en horloges van de gendarmes, soldaten en generaals.

Ben je geïnteresseerd in rondleidingen en andere historische ervaringen?
Op booksonderjylland.com kun je tickets kopen voor een breed scala aan uitstapjes.

1864

De oorlog van 1864 en de periode daarna was in veel opzichten belangrijk voor Sønderjylland.

Het gebied rond Dybbøl en Sønderborg lag in puin en de regio maakte plotseling deel uit van Pruissen in plaats van een hertogdom onder de Deense koning. De volgende 56 jaar was Sønderjylland eerst een deel van Pruisen en vervolgens een deel van het Duitse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog en een referendum werd de hereniging met Denemarken in 1920 een feit.

Wereldoorlogen

De wereldoorlogen hebben hun duidelijke stempel gedrukt op de geschiedenis van Sønderjylland.

Al voor de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, maakte Sønderjylland deel uit van het Duitse Rijk en daarom moesten de mannen van Sønderjylland op gelijke voet met andere Duitsers ten strijde trekken. Ongeveer 6.000 van de mannen keerden nooit terug naar huis, en daarom heeft de oorlog nog lang daarna diepe sporen nagelaten.

Op 9 april 1940 viel Duitsland Denemarken binnen en begon 5 jaar bezetting. In Sønderjylland werd in 1944 het gevangenenkamp Frøslevlejren gebouwd. Het doel van de Deense regering was te voorkomen dat Denen naar de Duitse concentratiekampen zouden worden gestuurd. Het lukte echter niet helemaal. Na de oorlog werd het kamp Frøslevlejren gebruikt om enkele Denen die tijdens de oorlog met de Duitsers hadden gecollaboreerd, onder te interneren. Tegenwoordig is een deel van het voormalige Kamp Frøslevlejren een museum.

Maritieme geschiedenis

Zuid-Jutland heeft een lange en rijke maritieme geschiedenis, waar zeelieden, walvisvaarders en scheepsbouwers hun sporen hebben achtergelaten. Met zee aan zowel de oost als westkust en een groot aantal fjorden en beken, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe belangrijk handel en transport op het water door de eeuwen heen is geweest.

Op Als en Sundeved zijn er door archeologische opgravingen spectaculaire vondsten gedaan van boten uit de ijzertijd, en op zowel Rømø als rond Aabenraa vertellen de gebouwen over de prachtige walvisvaarders en scheepsbouwers die eerder in de regio woonden.

Tegenwoordig is er nog steeds een belangrijke commerciële haven in Aabenraa, maar verder zijn de meeste havens gereserveerd voor zeilers.

Share your moments with us: