Op Fossielenjacht
In de kleigroeve Gram Lergrav kun je botten opgraven van zeedieren van meer dan 10 miljoen jaar geleden.
Heb je er altijd van gedroomd om een dag paleontoloog te zijn in de hoop een waardevolle vondst te doen? Grijp dan je kans in Gram Lergrav, ongeveer 1 km ten noorden van Gram. Tot 1988 was dit een kleigroeve voor de productie van bakstenen en afvoerpijpen.
Toen de productie beëindigd werd, bleef een voor paleontologen interessant gat in de grond achter. De klei is namelijk een 10 miljoen jaar oude zeebodem. Het is een venster naar de prehistorie waar je fossielen kunt vinden van de dieren die er leefden.
Het bijzondere aan Gram Lergrav is dat de opgravingen niet alleen aan professionals zijn voorbehouden. Als bezoeker kun je meehelpen en op fossielenjacht gaan.
Leen gereedschap en rubberlaarzen en laat je in de zomer op weg helpen door de aanwezige gids. Bovendien mag je sommige fossielen zelf houden als het je lukt die te vinden.
Dat zijn meestal slakken en andere bodemdieren. Als je echter een zeldzame vondst doet, moet je die voor onderzoek afstaan aan het bijbehorende museum Gram Lergrav – Palæontologi.
In het museum kun je de belangrijkste vondsten uit de kleigroeve bekijken. Het zijn fossielen van onder andere haaien, zeehonden en zeevogels. Maar de meest opvallende fossielen zijn die van walvissen.
De grootste vondst van de afgelopen 12 jaar werd vorig jaar gedaan: de resten van een middelgrote rugwervel van een walvis. Later doken nog meer botresten op en het lijkt een van de grootste vondsten van walvisfossielen van Denemarken te zijn. Deze vondst wordt nog geconserveerd en is daarom nog niet in het museum te zien.