Het kamp Frøslevlejren
De laatste halte richting concentratiekamp - een interessant maar duister stukje Deense geschiedenis.
Het mag dan 75 jaar geleden zijn sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, Sønderjylland heeft nog altijd meerdere musea en andere plaatsen over deze belangrijke periode.
Een van de meest gedenkwaardige plekken is kamp Frøslevlejren net buiten Padborg op de Deens-Duitse grens.
Frøslevlejren was een interneringskamp dat in augustus 1944 in gebruik is genomen. Toen had de Duitse bezetter al honderden Denen, vooral uit het verzet, naar gevangenissen en concentratiekampen in Duitsland gestuurd.
In een poging dit te voorkomen, pleitte de Deense overheid voor een interneringskamp in Denemarken. De Duitsers gingen akkoord en het kamp werd op Deense kosten gebouwd.
De gemaakte afspraken werden echter niet nageleefd en tegen het einde van de bezetting werden maar liefst 1600 gevangen uit Frøslev gedeporteerd naar de gevreesde concentratiekampen waar een aantal van hen omkwam.
Frøslevlejren is in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Op het eerste gezicht zien de gebouwen er idyllisch en vreedzaam uit, zo in het bos, maar als je het prikkeldraad en de wachttorens ziet, is het zo mooi niet meer. En je begrijpt de angst van de gevangenen om als een van de volgenden naar het zuiden te worden gedeporteerd.
De witte bussen
Terwijl Deense gevangenen van Frøslevlejren naar Duitse concentratiekampen werden gestuurd, was er druk verkeer in de andere richting. De Zweedse graaf Folke Bernadotte had als vice-voorzitter van het Zweedse Rode Kruis een overeenkomst met Duitsland gesloten waarna Deense en Noorse gevangenen vrijkwamen uit concentratiekampen om naar Zweden te reizen.
De gevangenen werden opgehaald met een aantal wit geverfde bussen met een rood kruis, de zogenaamde Witte Bussen. Zo werden in de laatste maanden van de oorlog duizenden gevangen uit de kampen gered.